ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης (Κ.Λ.Η.), είναι μία από τις μακροβιότερες Κινηματογραφικές Λέσχες, που άντεξαν στο χρόνο και λειτουργούν μέχρι σήμερα με συνεχή και πλούσια δραστηριότητα.
Από την ίδρυσή της είναι μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.).


Η Κ.Λ.Η. δημιουργήθηκε το 1988 με πρωτοβουλία νέων ανθρώπων που ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό.
Στη διάρκεια των 30 χρόνων της ζωής της Κ.Λ.Η. έχουμε επιτύχει να διαμορφώσουμε ένα ζωντανό χώρο ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και προβληματισμού, επιδρώντας θετικά στην πολιτιστική ζωή της Ηλιούπολης και όχι μόνο, όπως δείχνει η συμμετοχή στις προβολές-εκδηλώσεις μας κοινού από την ευρύτερη περιοχή.
Τα χρόνια που πέρασαν, στο πλαίσιο της κυρίαρχης αναπτυξιακής λογικής, ζήσαμε το φαινόμενο της εξαφάνισης των κινηματογραφικών αιθουσών που υπήρχαν στην Ηλιούπολη, όπως συνέβη άλλωστε σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα σήμερα στην πόλη μας να υπάρχει μόνο ο θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Μελίνα Μερκούρη». Υπήρξαμε πρωτοπόροι στους αγώνες που έγιναν για να σωθεί ο κινηματογράφος αυτός και θα είμαστε ξανά, αν χρειαστεί.

Σκοπός μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η προαγωγή του πολιτισμού και της κινηματογραφικής τέχνης ειδικότερα, μέσα από την ανάπτυξη πολύπλευρων δραστηριοτήτων.

Στόχος μας είναι τα ΜΕΛΗ και οι ΦΙΛΟΙ της Κ.Λ.Η. να πλουτίσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους για τον κινηματογράφο, να δημιουργήσουν ευρύτερους δεσμούς με άλλους ανθρώπους  που ενδιαφέρονται για την τέχνη αυτή και να συμβάλουν στη γενικότερη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η Κ.Λ.Η. αποτελεί σήμεραπόλο έλξης ανήσυχων και δημιουργικών ανθρώπων και διέξοδο στην ανάγκη του σύγχρονου πολίτη για επικοινωνία, συλλογική δράση  και ανάληψη πρωτοβουλιών.
Το ομαδικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας μας, η απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη δράση μας,  η ζωντάνια και η όμορφη ατμόσφαιρα που υπάρχει στις ανοιχτές συναντήσεις μελών και φίλων μας, μας καθιστούν μια χαρούμενη παρέα που εξακολουθεί, σε πείσμα των καιρών, να απολαμβάνει τη δημιουργική της δράση, πέρα από τα συμβατικά παραδοσιακά  μοντέλα.

Οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την επίτευξη των στόχων μας είναι:
  · Επιλεγμένες Κινηματογραφικές Προβολές σε εβδομαδιαία βάση, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με εισηγήσεις από ειδικούς και συζητήσεις κατά τη χειμερινή περίοδο.
  · Σεμινάρια θεωρίας και εξοικείωσης με την τεχνική και αισθητική του κινηματογράφου.
  · Οργάνωση Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης.
  · Ετήσια έκδοση  περιοδικού, του γνωστού ΠΡΟΣΕΧΩΣ.

Χειμώνα-καλοκαίρι, εδώ και 30 χρόνια συναντιόμαστε στο φουαγιέ του Δημοτικού Κινηματογράφου Ηλιούπολης «Μελίνα Μερκούρη». Στον ίδιο χώρο γίνονται και οι θερινές προβολές μας. Οι χειμερινές μας προβολές-εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, πλέον κάθε Τετάρτη, στο Μουσείο Εθνικής Αντίσταστης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ηλιούπολη είμαστε, το χειμώνα, η μοναδική κινηματογραφική παρουσία.

Συχνά μας ρωτάνε ποια είναι η μαγική συνταγή για τη μακροβιότητα της Λέσχης μας. Απαντάμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ώστε να το συστήσουμε και σε άλλους. Υπάρχουν μόνο τρία βασικά συστατικά, που πιστεύουμε ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία μας: η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, η ανάπτυξη δεσμών φιλίας, που μας συνδέουν μέχρι σήμερα και η απόλυτη αυτονομία και ανεξαρτησία στη λειτουργία μας. Το παραδοσιακό μοντέλο συλλόγων που λειτουργούν  με στενή καταστατική λογική, με ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες, μας είναι παντελώς άγνωστο.
Η σημαντική ανταπόκριση του κοινού στις προβολές των ταινιών μας, η στήριξη των εντύπων και του περιοδικού μας από την τοπική κοινωνία, οι συνδρομές των μελών μας, η προσφορά  ταινιών από Έλληνες δημιουργούς, η  συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με άλλους φορείς της πόλης και όχι μόνο  και η σωστή διαχείριση, καθιστούν την Κ.Λ.Η. οικονομικά ανεξάρτητη και της παρέχουν την πολυτέλεια να πραγματοποιεί το χειμώνα εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Επειδή πιστεύουμε ότι την ιστορία τη γράφουν οι παρέες, αν αγαπάτε τον κινηματογράφο και τη δημιουργική δραστηριότητα, ελάτε να γνωριστούμε.