Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης (ΚΛΗ), μία από τις μακροβιότερες Κινηματογραφικές Λέσχες της χώρας μας, συμπλήρωσε φέτος 35 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Από την ίδρυσή της, το 1988, είναι μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Η Λέσχη δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία νέων ανθρώπων που ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τον κινηματογράφο και τον
πολιτισμό. Στη διάρκεια των 35 χρόνων της ζωής της  κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα ζωντανό χώρο ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και προβληματισμού, επιδρώντας θετικά στην πολιτιστική ζωή της Ηλιούπολης και όχι μόνο, όπως δείχνει η συμμετοχή στις προβολές-εκδηλώσεις της κοινού από την ευρύτερη περιοχή. Στη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν, στο πλαίσιο της κυρίαρχης αναπτυξιακής λογικής που υπήρχε, ζήσαμε το φαινόμενο της εξαφάνισης των κινηματογραφικών αιθουσών που υπήρχαν στην Ηλιούπολη, όπως συνέβη άλλωστε σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα σήμερα στην πόλη μας να υπάρχει μόνο ο θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Μελίνα Μερκούρη». Υπήρξαμε πρωτοπόροι στους αγώνες που έγιναν για να σωθεί ο κινηματογράφος αυτός.

Σκοπός της Λέσχης είναι η προαγωγή του πολιτισμού και της κινηματογραφικής τέχνης ειδικότερα, μέσα από την ανάπτυξη πολύπλευρων δραστηριοτήτων. Στόχος μας είναι τα μέλη και οι φίλοι της ΚΛΗ να πλουτίσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους για τον κινηματογράφο, να δημιουργήσουν ευρύτερους δεσμούς με άλλους ανθρώπους  που ενδιαφέρονται για την τέχνη αυτή και να συμβάλουν στη γενικότερη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης αποτελεί σήμερα πόλο έλξης ανήσυχων και δημιουργικών ανθρώπων και διέξοδο στην ανάγκη του σύγχρονου πολίτη για επικοινωνία, συλλογική δράση  και ανάληψη πρωτοβουλιών. Το συλλογικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας της ΚΛΗ, η απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη δράση της,  η ζωντάνια και η όμορφη ατμόσφαιρα που υπάρχει στις ανοιχτές συναντήσεις των μελών και φίλων της, την καθιστούν μια χαρούμενη παρέα που εξακολουθεί, σε πείσμα των καιρών, να απολαμβάνει τη δημιουργική της δράση, πέρα από τα συμβατικά παραδοσιακά  μοντέλα.

Κάθε εβδομάδα σχεδόν (τις Τρίτες στις 9:00 μ.μ.), εδώ και 34 χρόνια, η Λέσχη πραγματοποιεί συναντήσεις στο φουαγιέ του Δημοτικού Κινηματογράφου Ηλιούπολης «Μελίνα Μερκούρη». Στον ίδιο χώρο γίνονται και οι θερινές προβολές της (κάθε Τετάρτη). Οι χειμερινές προβολές της ΚΛΗ πραγματοποιούνται τις Κυριακές στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.
 
Η δραστηριότητά της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης όλα αυτά τα χρόνια (1988-2018) υπήρξε πλούσια και πολύπλευρη:
 
·        ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ μεγάλου και μικρού μήκους από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο. (Δύο περίοδοι κάθε χρόνο: χειμερινή και θερινή.)
·        ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ / ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ.
·        ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ / ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (ΤΑΙΝΙΑΤΗΣ ΚΛΗ: ΠΡΟΣΕΧΩΣ) / ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ (ΤΑΙΝΙΑΤΗΣ ΚΛΗ: ΡΗΞΗ ΤΥΜΠΑΝΟΥ) / ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ (ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ) / ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ANIMATION(ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΤΑ ΤΑΙΝΙΩΝ).    
·        ΕΚΔΟΣΕΙΣ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (Περιοδικό Προσεχώς [28 τεύχη],ειδικά φυλλάδια, προγράμματα, κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες).
·        ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ («ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ»).
·        ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΛΗΣ».
 
Οι προβολές της Λέσχης ανέρχονται στις 1.951 (945 ταινίες μεγάλου μήκους και 1006 μικρού). Οι ταινίες προέρχονται από 61 χώρες και καλύπτουν το διάστημα από το 1894 έως σήμερα.

Σημαντικό ρόλο στην πολύχρονη και δημιουργική πορεία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης έπαιξαν τρεις παράγοντες: η αγάπη των μελών και των φίλων της γι’ αυτό που κάνουν, η ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ τους και η απόλυτη αυτονομία και ανεξαρτησία στη λειτουργία τους.

Η σημαντική ανταπόκριση του κοινού στις προβολές, η στήριξη των εντύπων και του περιοδικού μας από την τοπική κοινωνία, οι συνδρομές των μελών μας, η προσφορά  ταινιών από Έλληνες δημιουργούς, η  συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης και με άλλους φορείς και η σωστή διαχείριση, καθιστούν την ΚΛΗ οικονομικά ανεξάρτητη και της δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τις προβολές-συζητήσεις της χειμερινής περιόδου με ελεύθερη είσοδο.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, στο πλαίσιο πάντοτε της συλλογικής-δημοκρατικής λειτουργίας της, προσκαλεί όλους τους πολίτες που αγαπούν τον κινηματογράφο και τη δημιουργική δραστηριότητα, να έλθουν σε επικοινωνία μαζί της και να ενταχθούν ενεργά σ’ αυτήν για τη διαμόρφωση των πολλαπλών της δράσεων.